Skip to main content

20

DEC

11:00

RAZMNOŽEVANJE ČLOVEŠKE RIBICE TER SKRB ZA NJENO OKOLJEOsnovni Podatki

20. december 2012 ob 11:00
Mala dvorana, Novi trg 4
Opis

Vljudno vas vabimo na novinarsko predstavitev RAZMNOŽEVANJE ČLOVEŠKE RIBICE TER SKRB ZA NJENO OKOLJE, ki bo v četrtek, 20. decembra 2012, ob 11. uri v Mali dvorani ZRC SAZU, II. nadstropje, na Novem trgu 4 v Ljubljani.

Raziskovanje človeške ribice je eden naših najstarejših naravoslovnih projektov, več kot 300 let dolga duhovna vez, od Valvasorja, Scopolija in Zoisa, znamenitih raziskovalcev 19. in 20. stoletja, do danes. Skozi raziskovanje znanstvenikov ter veliko pozornost javnosti, je kot nekakšen mit že davno postala simbol naše narave - pa tudi kulture. Skoraj vse kar danes vemo o človeški ribici, so spoznali v laboratorijih, daleč stran od njenega naravnega okolja. Eden od teh je Jamski laboratorij Tular v Kranju, naš edini tovrstni laboratorij, kjer z osebno predanostjo in brez javne podpore že več kot 50 let preučujemo to redko in ogroženo živalsko vrsto. Mnoga od teh spoznanj so pomembna za varstvo in ohranitev človeške ribice v prihodnosti.Od nekdaj pa je največ pozornosti vzbujalo njeno skrivnostno razmnoževanje, ki ga v naravi sploh še nismo uspeli zabeležiti. Po dosedanjih ugotovitvah se človeške ribice razmnožujejo komaj vsakih 7 let, Jamski laboratorij Tular pa je edini kraj v Sloveniji, kjer smo to lahko tudi opazovali.

Na predstavitvi bomo javnosti prvič predstavili izjemno redek dogodek, ki se te dni odvija v Jamskem laboratoriju Tular. Z internetnim orodjem Virtualni laboratorij, ki smo ga razvili letos jeseni, vam bomo v neposrednem infra rdečem video prenosu iz jame Tular prikazali človeško ribico med odlaganjem jajčec, ne da bi jo pri tem motili. Vljudno vas prosimo, da podprete naš trud za ozaveščanje javnosti, brez katere nam človeške ribice in ranljivega podzemeljskega okolja ne bo uspelo ohraniti.

Razmnoževanje človeških ribic vam bo predstavil Gregor Aljančič, vodja Jamskega laboratorija Tular, ob spremni besedi dr. Matjaža Kuntnerja, predstojnika Biološkega inštituta Jovan Hadži, ZRC SAZU.